De Olympische spelen als ruimtelijke ontwikkeling

28 februari 2020

Als fervent sporter snap ik de wens de Olympische Spelen in 2032 naar Nederland te halen volledig. Het zou toch mooi zijn als de beste sporters van de wereld zich verzamelen in ons sportieve land.

Echter, de realistische planoloog in mij, met ook nog wat organisatorische ervaring van sportevenementen, leert dat het eigenlijk niet realistisch is. Al die grote bouwwerken, de krankzinnige beveiliging, de grote weerstand tegen verandering, de gigantische (zich niet terugverdienende) kosten en de negatieve gevolgen op de natuur. Denk aan de scheve situatie dat in heel Nederland maatregelen getroffen worden tegen stikstof en tegelijkertijd “het grote stikstofcircus” Formule 1 naar Zandvoort komt.

Maar toen las ik column ‘Spelen spreiden’ van Jasper van Kuijk in de Volkskrant. Hij gaf aan dat we eigenlijk al (bijna) alle voorzieningen hebben in Nederland en de Olympische Spelen juist kansen bieden om "te ontwikkelen wat daarna nog waarde heeft". Dat spreekt de planoloog in mij dan wel weer aan. Gebruik en verbeter wat we hebben en ontwikkel wat we nodig hebben. Hierdoor borrelen allerlei actuele thema's op: woningtekort, vollopende wegen en spoorwegen, krimpregio's, energievraagstukken en klimaatverandering met veel regen in korte tijd. De Olympische Spelen zijn ooit bedoeld om te verbroederen. Maar wanneer je omdenkt dan is de Olympische Spelen naar Nederland halen niet het doel op zich. De Olympische Spelen zijn dan een middel om grote ontwikkelingen voor elkaar te krijgen, zodat iedereen in Nederland profiteert. Mooie bijkomstigheid is dat we onszelf daarbij als innovatief landje (wederom) op de kaart te zetten.

Uiteraard zijn er veel vraagstukken, maar we weten ook dat met een goed verhaal je een "project" veel beter geregeld krijgt dan wanneer er een duidelijke noodzaak ontbreekt. En onze noodzaak is een goede ruimtelijke ontwikkeling op lange termijn.

En passant kunnen we dan ook nog die beste sporters van de wereld zien…


Door Joos de Bakker


Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website.