Duurzame Dilemma's

08 oktober 2019

De economische gevolgen van de veranderingen op het gebied van duurzaamheid zijn duidelijk merkbaar. En dat levert dilemma's op.

Zelf merk ik dat in zowel mijn projecten als thuis. Zo werk ik bij TenneT aan een project met een nieuwe hoogspanningsverbinding. Hier is de roep vanuit de gemeente en ontwikkelaars van zonneparken om een nieuw hoogspanningsstation te maken op deze verbinding. Er zijn namelijk te weinig aansluitmogelijkheden om nieuwe zonneparken aan te sluiten. Maar moet TenneT meteen een station bouwen nu er nog niet genoeg concrete aansluitverzoeken liggen? Moet Tennet dan zomaar op vijftig plekken in Nederland nieuwe hoogspanningsstations bouwen? Het dilemma van TenneT is dat de ontwikkeling en de bouw van een station minmaal vijf jaar in beslag neemt, terwijl een nieuw zonnepark binnen een paar maanden aangelegd kan worden. Bovendien moeten de investeringen verantwoord worden. De bouw van een hoogspanningsstation is namelijk niet goedkoop. Ten aanzien van dit specifieke projecten hebben we voor een praktische tussenoplossing gekozen: het station wordt opgenomen in het bestemmingsplan zodat het meteen gebouwd kan worden als er concrete aansluitverzoeken zijn. 

Ook thuis loop ik daar tegenaan. We hebben een nieuwe schuur gebouwd. En daar komen zonnepanelen op. Er kunnen maximaal vijftien panelen op maar we hebben er voor ons huishouden acht nodig. Ons dilemma: hoeveel panelen nemen we? Met het ook op zoveel mogelijk duurzame energieopwekking wilden we er vijftien opleggen. Esthetisch weliswaar minder verantwoord, maar dat is niet altijd het belangrijkste. Tot het bericht kwam dat de salderingsregeling wel eens zou kunnen veranderen. Nu krijg je dezelfde prijs voor je eigen opgewekte energie als dat je betaalt, maar dat gaat waarschijnlijk vanaf 2023 veranderen waardoor je veel minder terugkrijgt. In verband met deze onzekerheid hebben wij ervoor gekozen om maar negen panelen neer te leggen. Dat voelt niet goed want duurzame energie is belangrijk maar omdat dit teveel onze eigen portemonnee raakt, kiezen we voor onze eigen economische situatie. En het staat mooier! 

Dus zijn we op zoek gegaan naar wat we met deze "besparing" konden doen. Een warmtepomp is nog erg duur en maakt veel geluid. Dus besloten we om een zonneboiler te installeren. Scheelt veel aan gasverbruik. Ook plaatsten we een infiltratiebox voor het regenwater. Nadat we ze besteld hadden bleek er subsidie op te zitten. Het is toch een beetje onnavolgbaar wat de overheid wil stimuleren. Het geld voor deze subsidie gebruiken we voor een andere verduurzaming: we slaan een eigen bron voor besproeiing van de tuin.

Bovenstaande dilemma's op zowel landelijk niveau als bij mijn eigen huis geven precies aan hoe lastig duurzaamheid is. Wat is duurzaamheid ons waard en in hoeverre worden maatregelen beinvloed door de financiele kant en (wisselend) overheidsbeleid? 

Eenvoudigweg komt het op het volgende neer: maak met name pragmatisch keuzes!

 

Door Joos de Bakker


Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website.