Gebiedsontwikkeling Nieuwe Stijl - Young Professionals netwerkevent

25 mei 2018

Op een zonnige donderdagmiddag verzamelden de junioren van Omniplan zich in Amsterdam Zuidoost voor het eerste Young Professionals netwerkevent van ons bureau!

Op een zonnige donderdagmiddag verzamelden de junioren van Omniplan zich in Amsterdam Zuidoost voor het eerste Young Professionals netwerkevent van ons bureau!  We zijn we op zoek gegaan naar mogelijkheden om van AMSTEL III, nu nog een monofunctioneel kantorengebied, een toekomstbestendige en vooral multifunctionele wijk te maken om in te werken, wonen én recreëren.

Deelnemers waren andere junioren uit het vakgebied van Ruimtelijke Ordening, werkzaam bij advies- of architectenbureaus en de overheid. Ook een enkele student sloot aan. Dit maakte de groep divers en dynamisch. Door middel van interactieve software werd iedereen betrokken bij de discussies en konden we de resultaten direct laten zien.  Locatie was Club Jack dat zich midden in het transformatiegebied bevindt. Er waren inspirerende sprekers van de gemeente Amsterdam, projectontwikkelaar Synchroon en stichting ZO!City.

De meeste deelnemers zien zichzelf wel werken of recreëren in het toekomstige Amstel III. Dit biedt kansen voor initiatieven als Club Jack, want veel recreatiemogelijkheden zijn er nu nog niet. Daarnaast ligt de grootste transformatieopgave in de openbare ruimte. Als je een levendige stadswijk wilt creëren, kun je niet alleen maar huizen bouwen. 

De middag draaide om Gebiedsontwikkeling Nieuwe Stijl. In de Ontwikkelstrategie van de gemeente Amsterdam is vastgesteld hoe de transformatie vormgegeven gaat worden, in samenwerking met eigenaren en ontwikkelaars uit het gebied. Niet alleen de gemeente moet iets zien in de plannen, zij hebben óók de steun nodig van de partijen die het daadwerkelijk gaan uitvoeren.

Een nieuwe stijl in gebiedsontwikkeling

Dat de transformatieopgave groot is, bleek wel uit de sprekers. Vanuit het oogpunt van de gemeente Amsterdam vertelden Judith de Bie en Madelon Post over de ambities van de gemeente voor Amstel III. Er zijn grootse plannen, waarbij een goede samenwerking met de ontwikkelaars onontbeerlijk lijkt. Door het toevoegen van 15.000 woningen moet het gebied leefbaarder worden, er zijn winkels nodig, scholen en veilige manieren om op je bestemming te komen.

Marnix van Delft, van projectontwikkelaar Synchroon, sprak over hun kijk op de ontwikkelingen in het gebied. Daarbij benadrukte hij de noodzakelijke transitie in mobiliteit. Niet iedereen kan met de auto van of naar het werk. De meeste aanwezigen bleken al met het OV te zijn gekomen.

Violet Nijboer, werkzaam bij Omniplan en ZO!City, vertelde ten slotte over de stichting ZO!City, die gebiedsontwikkeling aanjaagt door het onderhouden van een sterke community. Zo leren partijen uit het gebied elkaar kennen en kunnen zij samen toewerken naar een getransformeerd Amstel III.

Mogelijkheden voor Amstel III

De meeste young professionals zien zichzelf wel werken of recreëren in het toekomstige Amstel III. Dit biedt kansen voor initiatieven als Club Jack, want veel recreatiemogelijkheden zijn er nu nog niet. Daarnaast is opgemerkt dat de grootste transformatieopgave in de openbare ruimte ligt. Als je een levendige stadswijk wilt creëren, kun je niet alleen maar huizen bouwen. De brede straten met veel autoverkeer kunnen wel een opknapbeurt gebruiken. De mobiliteitstransitie wordt daarom ook als belangrijk gezien. De overheid zou hierin het voortouw moeten nemen. En er zal moeten worden geëxperimenteerd, ook al gaat dat ten koste van het gunstige vestigingsklimaat.

Ter afsluiting van het officiële gedeelte kregen we nog een rondleiding in Club Jack, die in juni haar deuren officieel opent. Club Jack is een mooi voorbeeld van de transformatie in Amstel III. Het wordt een hippe nachtclub, maar overdag kan het ook gebruikt worden voor vergaderingen, grote bijeenkomsten of werkborrels.  We mochten ook even genieten op het gigantische dakterras, waar binnenkort gebruik van gemaakt kan worden. 

Aansluitend volgde een borrel waarbij iedereen nog even kon napraten over de aanstaande ontwikkelingen in het gebied waar we middenin stonden! 
En ook daar werd al gesproken over mogelijke samenwerkingen. 

Omniplan

Naast dit netwerkevent, speciaal voor en door junioren, organiseert Omniplan ook regelmatig andere bijeenkomsten. Wij benadrukken dat meerdere partijen nodig zijn om ruimtelijke projecten te realiseren. Zoals in Amstel III: ontwikkelaars, eigenaren, bedrijven, de gemeente en nog vele anderen. Wij vonden het een zeer geslaagde middag, dus dit vraagt om een vervolg. 

Volg ons op LinkedIn om op de hoogte te blijven van alle activiteiten en aankomende events. Of check onze website. Voor vragen en suggesties staan wij altijd open: 030-6926080.

Nieuwsbrief

  Ik ga akkoord met het privacybeleid

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website.