Meent in Hilversum doet mee als proeftuin aardgasvrij

28 oktober 2020

Minister Ollongren heeft 19 gemeenten een rijksbijdrage toegekend voor het aardgasvrij maken van een wijk, dorp of buurt. Dit heeft als doel om ervaring op te doen met het aardgasvrij maken van wijken in heel Nederland. Een van de gemeenten die een bijdrage toegekend heeft gekregen is Hilversum voor de wijk de Meent, waar Omniplanner Rob van Menen bij betrokken is.

Deze selectie is een vervolg op de eerste ronde uit het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW), waarbinnen 27 proeftuinen werden aangewezen in oktober 2018. De proeftuinen dragen samen met het kennis- en leerprogramma bij aan het Klimaatakkoord. Hierin staat dat in de periode tot en met 2030 1,5 miljoen woningen en andere gebouwen verduurzaamd moeten zijn.

In de Meent in Hilversum worden ter vervanging van aardgas individueel elektrische warmtepompen en kleinschalig collectieve bodemenergie toegepast. Daarnaast wordt als een kenmerkend element gezien dat er een bottom-up initiatief plaatsvindt waarbinnen stap voor stap opgeschaald kan worden.

In 2021 komt er ook nog een derde ronde waarin nieuwe proeftuinen worden aangewezen. Hierin zal meer nadruk liggen op stapsgewijze oplossingen met een groot CO2-besparingspotentieel, waardoor het een goede aanvulling is op de reeds aangewezen proeftuinen.

Nieuwsbrief

  Ik ga akkoord met het privacybeleid

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website.