Transformatie Buiksloterham naar werk- en woongebied

2019 - heden

Van oorsprong is Buiksloterham, gelegen in Amsterdam Noord, een industriegebied. Er vestigden zich onder andere afvalverbrandingsfabrieken en de eerste Fokker vliegtuigenfabriek. Tegenwoordig verandert Buiksloterham naar een werk- en woongebied. In 2009 is het bestemmingsplan vastgesteld en in 2010 kwamen de eerste zelfbouwkavels op de markt. In 2014 namen de eerste bewoners hun intrek in Buiksloterham. Honderden woningen zijn nu in ontwikkeling en de komende tien jaar worden er nog duizenden bijgebouwd. De gebiedsontwikkeling van Buiksloterham loopt tot ongeveer 2030.

Bij deze transformatie naar een werk- en woongebied staan duurzaamheid en circulariteit hoog in het vaandel. Er worden slimme energienetwerken (Smartgrid) en deelsystemen (beweging van bezit naar gebruik) ontwikkeld. Daarnaast worden gronden en materialen hergebruikt, worden de nieuwe sanitatie (vacuümtoiletten) toegepast en zijn onlangs de meest duurzame drijvende woningen van Europa gerealiseerd onder de naam ‘Schoon Schip’.

Violet werkt namens Omniplan als junior projectmanager aan de gebiedsontwikkeling van Buiksloterham. Ze heeft verschillende ontwikkelkavels onder haar hoede en begeleidt deze van planvorming naar uitvoering.
Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website.