Huisvesting Statushouders Nierkerkestraat Amsterdam

2016 - 2017

Amsterdam moest van 2016 tot en met 2018 jaarlijks 2.400 statushouders huisvesten. De vraag naar huisvesting van statushouders was groot, daarom maakt de gemeente Amsterdam afspraken met woningcorporaties over de huisvesting van deze groep. Zo ook voor de Nierkerkestraat. In het wooncomplex aan de Nierkerkestraat is samen met woningcorporatie Rochdale gewerkt aan een project voor de huisvesting van statushouders. Het betreft een pand dat al sinds 2007, in het kader van de stadsvernieuwing, op de slooplijst staat. De corporatie knapte het gebouw op en verving installaties zodat het gebouw nog vijf jaar in gebruik kon blijven.

Omniplan leverde voor de gemeente Amsterdam het projectmanagement van het project, bestaande uit een senior projectmanager en een assistent projectmanager. Samen met de betrokken corporatie heeft Omniplan het woonconcept voor het project ontwikkeld. Daarbij is zorgvuldig omgegaan met de politieke gevoeligheid van het project en werden de bestaande huurders zoveel mogelijk meegenomen en onderdeel van het woonconcept (bijv. in de vorm van woonbegeleiders).

Het uitgangspunt was dat 50% van de woningen bestemd was voor statushouders, wat zou betekenen dat een deel van de bestaande huurders had moeten verhuizen. Dit waren voornamelijk studenten en starters met tijdelijke huurcontracten (anti-kraak), maar tevens huurders die al jaren in het pand woonden. Toen bleek dat meerdere personen alleen woonden in een twee- of driekamerappartement, werden zij aangemoedigd om met een andere bewoner een appartement te delen. Tijdens een ‘datingsessie’ heeft vervolgens iedereen iemand gevonden om mee te wonen. Door letterlijk in te dikken, was het voor de tijdelijke bewoners mogelijk om te blijven. In de woningen die daardoor vrijkwamen zijn vervolgens statushouders gehuisvest. Op deze wijze zijn statushouders gehuisvest zonder dat dit ten koste ging van de studenten en starters die er al woonden.
Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website.