HOV Westtangent - snelle busverbinding Amsterdam Nieuw-West

2015 - 2017

De Westtangent wordt een Hoogwaardig Openbaar Vervoerlijn (HOV) tussen Station Sloterdijk en Schiphol Plaza dwars door Amsterdam Nieuw-West. Dat betekent sneller, vaker, betrouwbaarder en met meer comfort reizen. De nieuwe buslijn wordt onderdeel van R-net en is een project van de Stadsregio en de Gemeente Amsterdam. Met diverse ingrepen in bestaand gebied wordt de route geschikt gemaakt voor HOV. Dit betekent op bepaalde trajecten een vrije busbaan, soms gecombineerd met de tram. Op andere delen rijdt de bus met het overige verkeer mee, maar de HOV-lijn krijgt prioriteit bij de kruisingen. Haltes worden verbreed en uitgebreid met voorzieningen voor fietsparkeren en dynamische reizigersinformatie. 

Begin 2016 bleken veel bewoners tegen de plannen te zijn. De gemeente heeft meer dan 500 inspraakreacties ontvangen waarvan meer dan de helft over de geplande busbaan door Nieuw Sloten ging. Door goed te kijken waar de weerstand lag en de conceptplannen én alternatieven af te wegen bleek het mogelijk om die bewoners tegemoet te komen. In de zomer 2016 is een gewijzigd plan gepresenteerd dat door de kerngroep uit Nieuw Sloten positief is ontvangen. Tijdens de uitvoering zijn veel onderhoudswerkzaamheden en ander werk van de gemeente of andere partijen meegenomen. 

In opdracht van het Ingenieursbureau van de gemeente Amsterdam levert Omniplan de omgevingsmanager voor dit project. Daarnaast is tijdelijk een assistent projectmanager voor het opstellen van de nota van beantwoording vanuit Omniplan betrokken geweest. 
Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website.